W trakcie realizacji:

1) Międzynarodowy projekt #ThankYouJohnPaul2 – promocja Ojczyzny Papieża Polaka, realizowany przy współpracy z Biurem Komunikacji Zagranicznej w Sekretariacie Konferencji Episkopatu Polski w Warszawie. Zakłada przygotowanie i dystrybucję multimedialnych materiałów związanych ze św. Janem Pawłem II, jego nauczaniem, przesłaniem, twórczością oraz wkładem w historię Europy i świata. Poprzez te działania promowana będzie Polska, jako kraj pochodzenia papieża. Zakresy tematyczne projektu obejmą w szczególności historię Polski, jej kulturę, naukę, rozwój gospodarczy, technologiczny oraz walory turystyczne i ekologiczne.

Materiały zostaną przetłumaczone na języki: angielski, włoski, francuski i niemiecki. Cel projektu to dotarcie do jak najszerszej grupy odbiorców, głównie w Europie Zachodniej, Europie Wschodniej i USA, ale także na całym świecie, z przypomnieniem wielkiego znaczenia postaci św. Jana Pawła II dla losów XX w. i początku XXI w. Promocja Polski, jako ojczyzny św. Jana Pawła II, jej historii oraz znaczenia w dziejach Europu.

Projekt realizowany dzięki wsparciu Fundacji KGHM Polska Miedź

fundacja_kghm_polskamiedz_rgb

2) ,,Bezpieczna rodzina", realizowany w latach 2019 - 2022 w ramach Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój, Oś priorytetowa IV. Innowacje społeczne i współpraca ponadnarodowa, Działania 4.3 Współpraca ponadnarodowa, współfinansowany z Europejskiego Funduszu Społecznego.

Okres realizacji: 01.06.2019 - 31.05.2022

Cel główny: Poprawia jakości dostarczanego wsparcia opartego o zdiagnozowane potrzeb członków rodzin z przemocą (ofiary, świadkowie, sprawcy), poprzez wypracowanie oraz wdrożenie nowych rozwiązań, nowatorskich narzędzi powstałych dzięki współprac z partnerami zagranicznymi (Familiaris O. Z.), w obszarze przeciwdziałania przemocy w rodzinie z uwzględnieniem działań różnych instytucji realizujących zadania z tego zakresu przez minimum 50 użytkowników  (pracowników instytucji) zatrudnionych na podstawie umów o pracę lub  umów zleceń na stanowiskach bezpośrednio związanych z realizowanymi działaniami z wyłączeniem kadry kierowniczej do 31.05.2022 r. Cel główny Projektu pozostaje w bezpośredniej i precyzyjnej korelacji z celami POWER. Zakłada optymalne dział służące wykreowaniu i wdrożeniu nowatorskiego rozwiązania w zakresie metod przeciwdziałania przemocy z uwzględnieniem działań różnych instytucji, realizujących zadania z tego zakresu, w celu podniesienia jakości i dostępności świadczonych usług - Tem. 2 wskazany w reg. konk. Kryterium 5 oraz 6 etapów dochodzenia do innowacyjnych/nowatorskich rozwiązań (Kryterium 4) na podstawie wnikliwej diagnozy i doświadczenia Partnera zaangażowanego w Polsce i Słowacji (doświadczenie pkt 4.3).

Projekt przewiduje osiągnięcie następujących wskaźników rezultatu:

• Liczba instytucji, które wdrożyły nowe rozwiązania, dzięki współpracy z partnerem zagranicznym: 40 sztuk;
  • Liczba przedstawicieli użytkowników, którzy zwiększyli swój potencjał w zakresie przeciwdziałania przemocy w rodzinie: 30 osób
  • Liczba przedstawicieli użytkowników, którzy zwiększyli szansę na poprawę jakości dostarczanego wsparcia dla potencjalnych beneficjentów, dzięki uzyskaniu wiedzy na temat Nowatorskich narzędzi współpracy i dostępu do Nowatorskich narzędzi współpracy: 270 osób;
  • Liczba opracowanych platform służących wdrożeniu Nowatorskich narzędzi współpracy: 1 sztuka;
  • Liczba utworzonych aplikacji mobilnych służących wdrożeniu Nowatorskich narzędzi współpracy: 1 sztuka;
  • Liczba instytucji, które podjęły współpracę z partnerem zagranicznym w programie: 1 sztuka;
  • Liczba przedstawicieli użytkowników uczestniczących w spotkaniach asocjacyjno-szkoleniowych: 30 osób;
  • Liczba Członków rodzin z przemocą, uczestniczących w testowaniu Nowatorskich narzędzi współpracy w ramach warsztatów superwizyjnych i wsparciu indywidualnym: 60 osób;
  • Liczba przedstawicieli użytkowników, korzystających z coachingu na etapie testowania: 30 osób;
  • Liczba wypracowanych instrukcji i rekomendacji dla trwałości rozwiązania: 3 sztuki;
  • Liczba użytkowników biorących udział w etapie wdrażania Nowatorskich narzędzi współpracy: 40 osób;
  • Liczba obiektów dostosowanych do potrzeb osób z niepełnosprawnościami: 0 sztuk;
  • Liczba osób objętych szkoleniami / doradztwem w zakresie kompetencji cyfrowych: 50 osób;
  • Liczba projektów, w których sfinansowano koszty racjonalnych usprawnień dla osób z niepełnosprawnościami: 0 sztuk;
  • Liczba podmiotów wykorzystujących technologie informacyjno-komunikacyjne (Technologie informacyjno-komunikacyjne): 10 sztuk;
  • Liczba stworzonych platform IT: 1 sztuka;
  • Liczba osób uczestniczących w warsztatach fokusowych: 12 osób

Grupa docelowa projektu:

1. UŻYTKOWNICY (w tym Ci, którzy wdrożą i będą stosować Nowatorskie narzędzia współpracy) - podmioty działające na rzecz wielowymiarowego wspierania członków rodzin z przemocą przede wszystkim: instytucje rządowe i samorządowe, wspierające rodzinę z przemocą m. in. placówki i poradnie psychologiczno-pedagogiczne, kuratorzy sądowi, policja, świetlice środowiskowe, szkoły i placówki oświatowe, organizacje pozarządowe

2. OSOBY/PODMIOTY NIEZBĘDNE DLA WP i WDROŻENIA Nowatorskich narzędzi współpracy DO PRAKTYKI: przedstawiciele użytkowników (m.in. pedagodzy, psycholodzy, terapeuci, prawnicy, lekarze, duszpasterze, policjanci), decydenci regionalni (Członkowie rodzin z przemocą) (jako ODBIORCY).

Zadania:

1) przygotowanie nowatorskiego rozwiązania w postaci Nowatorskich narzędzi współpracy;

2) testowanie rozwiązań;

3) analizy efektów test zachowań;

4) opracowanie ostatecznej wersji rozwiązań;

5) działania wdrażające rozwiązania;

6) wypracowanie rekomendacji.

Wartość budżetu projektu: 2.108.198,40 PLN, w tym dofinansowanie: 2.044.238,40 zł

logo_bezpieczna_rodzina

3) Erasmus+ KA104 Mobilność kadry edukacji dorosłych „Od kształcenia do rozwoju”

Cel główny projektu: "Od kształcenia do rozwoju" to podniesienie kompetencji personelu i kadry zarządzającej Fundacji Rozwoju KUL potrzebnych do organizacji i wspierania niezawodowego uczenia się osób dorosłych, co w konsekwencji ma doprowadzić do rozwinięcia oferty edukacyjnej i ulepszenia współpracy na poziomie międzynarodowym. Będzie to również okazja do wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów, zapoznania się z innymi kulturami i ich podejściem do nauczania. Projekt adresowany jest do osób, które działają na rzecz wspierania edukacji dorosłych (formalnej, pozaformalnej oraz nieformalnej).

Spotkanie informacyjne odbędzie się 05.07.2019 r. o godz. 14:00 w siedzibie Fundacji Rozwoju KUL (C-234).

W związku z powyższym informujemy, że otwieramy nabór  aplikacji na wyjazdy szkoleniowe w ramach programu Erasmus+. Wnioski (erasmus-formularz_aplikacyjny i krótki życiorys zawodowy) przyjmujemy w terminie 01-08.07.2019 r. Aplikować mogą pracownicy Fundacji Rozwoju KUL oraz osoby współpracujące wcześniej z naszą Fundacją na podstawie umów cywilno-prawnych lub wolontariackich.

Przed przystąpieniem do projektu należy zapoznać się z Regulaminem rekrutacji i Regulaminem projektu (dostępne w biurze projektu).

Biuro projektu:

Fundacja Rozwoju KUL