East est - II Festiwal Wschodnich Podróży

Fundacja Rozwoju KUL wraz z Biblioteką Uniwersytecką KUL zapraszają na drugą edycję ,,East Est - Festiwal Wschodnich Podróży", który odbędzie się w dniach 18-20 czerwca 2021 r.

Idea przedsięwzięcia zrodziła się z chęci zapełnienia luki na mapie festiwali podróżniczych w Polce. Wśród nich dominują wydarzenia o charakterze ogólnym, a brakuje spotkań akcentujących tematykę wschodnią. Akcent położony będzie przede wszystkim na spotkania z podróżnikami, którzy opisują swoje wyprawy, stosując różne formy literackiej wypowiedzi: powieść, reportaż, felieton, tekst w Internecie itp. Poruszona zostanie tematyka dotycząca bliższych i najdalszych rejonów Azji. Nie zabraknie również miejsca dla najbliższego sąsiedztwa Lublina – Polski wschodniej. Ważny będzie aspekt naukowości w podróżowaniu (naukowy opis podróży, teoria podróży).

Spotkania z podróżnikami i pisarzami będzie wzbogacać szereg wydarzeń towarzyszących m.in.: ekspozycja fotografii z Wyspy Wielkanocnej, wystawa banknotów państw wschodnich, warsztaty kaligrafii wschodniej, warsztaty tradycyjnej chińskiej wycinanki, pokaz indyjskich technik zdobienia skóry henną, warsztaty jogi, wykład na temat wschodnich ziół i jadalnej roślinności połączony z degustacją, pokaz tworzenia onigiri, plenerowy pokaz chińskich latawców oraz koncert tradycyjnej muzyki bojkowskiej i łemkowskiej. Festiwal uświetni koncert Sainkho Namtchylak – pochodzącej z Tuwy, jednej z największych na świecie artystek wykonujących śpiew gardłowy.

Szczegóły i program wydarzenia dostępne na stronie: http://eastestfestiwal.eu/

Projekt zrealizowany dzięki wsparciu Miasta Lublin

lmi_biale

oraz Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego - Lublin - Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością

bus_bonus_logotyp

2021-05-12

Gra planszowa "Uniwersytet"

frkul_gra_uniwersytet

,,Uniwersytet” to planszowo-karciana gra towarzysko-edukacyjna. Jej motywem przewodnim było upamiętnienie 100. rocznicy rozpoczęcia działalności Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II. Uczelnia jest równolatkiem odrodzonej Rzeczypospolitej Polskiej.

Akcja gry toczy się w latach 20-tych XX wieku na lubelskiej uczelni. Gracze wcielają się w jedną z 7 postaci/studentów (prawnik, polonistka, korporant, zakonnik, legionista, pensjonariuszka oraz utrudniający studia pozostałym postaciom - birbant), a ich zadaniem jest skończenie studiów z największą liczbą punktów. W trakcie rozgrywki poznajemy historię Polski oraz KUL, a także przekonamy się jak wyglądała rzeczywistość studiowania.

Wydarzenia i postaci występujące w grze są autentyczne - zostały oparte na źródłach historycznych i okraszone elementami akademickiej codzienności.

Podczas rozgrywki studenci będą zmagać się z rozmaitymi przeciwnościami, wezmą udział w przedwojennym życiu akademickim i staną się świadkami ważnych wydarzeń z dziejów uniwersytetu oraz II Rzeczpospolitej.

Części składowe gry:

• Instrukcja;
  • Plansza;
  • Kostka dziesięciościenna;
  • 7 kart postaci (Korporant, Legionista, Pensjonarka, Polonistka, Prawnik, Zakonnik i Birbant);
  • 32 znaczniki;
  • 7 pionków;
  • 10 kart roku;
  • 169 kart wydarzeń (124 w talii "Uniwersytet" i 45 w talii "Miasto");
  • Karta wynikow rzutu kostką;
  • Tor etapów i tor punktów zwycięstwa.

CZAS TRWANIA: 40-120 min

LICZBA GRACZY: 2-6

WIEK: 16+

W grze wykorzystano fotografie ze zbiorów: Archiwum Uniwersyteckiego KUL, Biblioteki Uniwersyteckiej KUL, Narodowego Archiwum Cyfrowego, Miejskiego Przedsiębiorstwa Komunikacyjnego w Lublinie, Teatru NN-Brama Grodzka za pośrednictwem Wydziału Kultury oraz prywatnych kolekcji pp. Janusza Czaplińskiego, Wojciecha Gągały, Anny Frączek, Krzysztofa Pięciaka i Macieja Sobieraja.

Wydawca: Fundacja Rozwoju KUL

Autorzy: dr Marcin Baranowski, dr Andrzej Gładysz

Ilustracje: Studio Grafiki Manualnej "Renata Pisze" Renata Saba

Testerzy: Paweł Ciołek, Ryszard Kita