Koncerty Zespołu Pieśni i Tańca KUL w Kijowie

W dniach 25 i 26 października 2019 r. w Kijowie odbędą się dwa koncerty Zespołu Pieśni i Tańca KUL: jeden w Kijowskim Narodowym Uniwersytecie im. Tarasa Szewczenki; drugi: wspólny koncert z Souvenir Orchestra z Kijowa.

Partnerem Zespołu jest Województwo Lubelskie
i Szkoła Języka i Kultury Polskiej KUL

plakat-a3-kijow-2-a
2019-10-18

Gra planszowa "Uniwersytet"

uniwersytet_logo_gry

,,Uniwersytet” to planszowo-karciana gra towarzysko-edukacyjna. Jej motywem przewodnim było upamiętnienie 100. rocznicy rozpoczęcia działalności Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego Jana Pawła II. Uczelnia jest równolatkiem odrodzonej Rzeczypospolitej Polskiej.

W ramach obchodów Jubileuszu Niepodległości oraz stulecia Uniwersytetu zapraszamy w podróż po historii KUL i Lublina, opartą na źródłach historycznych i okraszoną elementami akademickiej codzienności.

Uczestnicy gry wcielą się w studentów KUL z okresu II Rzeczypospolitej. Spróbują odnaleźć własną drogę do osiągnięcia upragnionego celu – uzyskania wyższego wykształcenia. Podczas rozgrywki będą zmagać się z rozmaitymi przeciwnościami, wezmą udział w przedwojennym życiu akademickim i staną się świadkami ważnych wydarzeń z dziejów Uniwersytetu oraz Miasta.

Gra trafi do sprzedaży jeszcze w 2019 r. Dostępna będzie do nabycia w Księgarni Fundacji Rozwoju KUL (internetowej i stacjonarnej).

Sponsorem Głównym gry ,,Uniwersytet" jest Lubelski Węgiel ,,Bogdanka" S.A.

bogdanka_logo

2019-10-16

Miejsca przyjazne studentom KUL

Drodzy Studenci,

Serdecznie zachęcamy do złożenia deklaracji wyboru lekarza rodzinnego oraz pielęgniarki w Poradni Zdrowia KUL (budynek Collegium Jana Pawła II, parter). Miejscem Państwa studiów jest Lublin i dlatego tak istotnym jest, aby opiekę medyczną mieli Państwo jak najbliżej miejsca przebywania.

Zapraszamy do zapoznania się z bogatą ofertą usług Poradni Zdrowia KUL na stronie internetowej www.przychodniakul.pl Znajdą tam Państwo wiele przydatnych informacji, najświeższe aktualności i wskazówki dotyczące lokalizacji. W celu prawidłowego wypełnienia deklaracji i jej złożenia zapraszamy do rejestracji Poradni Zdrowia KUL.

Gorąco zapraszamy również do odwiedzenia miejsc przyjaznych studentom KUL, a są nimi księgarnia (parter w Collegium Jana Pawła II) i barek studencki NO LOGO (Gmach Główny) prowadzone przez Fundację Rozwoju KUL.

Z pozdrowieniami

Zarząd Fundacji Rozwoju KUL